bg

„БЪЛГАРСКИ ОРЕЛ“ – ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ВЕСТНИК

Пробна кауза

Стойност: 550 Кредита

Събрани: 550 Кредита

ДА ЗАПАЗИМ ВЕСТНИЦИТЕ, КАТО ЧАСТ ОТ СЪКРОВИЩНИЦАТА НА РОДИНАТА НИ

Скъпи четящи приятели,

Хайде отново да се включим в Дарителската програма на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ – „Осинови книга“.

Този път нужда от реставрация има първият български вестник – „Български орел“. Издаден в Лайпциг, 1846-1847, Г. I, бр. 1-3. (8 л.) Негов редактор е Иван Богоров – български журналист, книжовник, публицист, общественик, борец за чист български език. От вестника излизат само три броя. Днес те несъмнено са библиографска рядкост. Смята се, че единствено в Националната библиотека се намират екземпляри и от трите му броя.

Те се нуждаят от спешна реставрационна намеса. Необходимо е да се извършат следните дейности: почистване, водна обработка, деацификация, ръчна реставрация и изработване на архивна кутия за съхранение.

"Осиновителят" се удостоява с Дарителска грамота и правото неговото име да бъде вложено чрез художествено изработен етикет в кутията за дълготрайно съхраняване на документа.

Вестниците през Възраждането са палили искрата на познанието, любовта към българщината. Знаейки историята си ние градим настоящето и смело гледаме в бъдещето.

Бъдете като орлите, смело разперете криле! Светът гледа Вас!

  • 36150 кредита разпределени за благотворителност
  • 1953 регистрирани ученици
  • 4404 прочетени книги
  • 34 успешно приключили кампании