bg

Осем години заедно четем и даряваме! Заедно творим добрини!

На днешният ден преди 8 години /11 май 2016г./ проектът "Чети, дари"/"Дарявай, докато четеш стартира своя сайт  http://www.chetidari.bg , чиято мисия е насърчаване на четенето на книги сред учениците от 1 до 12 клас на територията на България. Това е датата, която промени живота на всеки член от Екипа на "Чети, дари". Даде ни цел и смисъл, които нямат краен срок и изискват отдаденост и много, много работа. Започнахме с 60 заглавия на книги, с тестове към тях и пет  благотворителни каузи. Общия брой заглавия с тестове  вече е 403, а реализираните каузи са 54 на обща стойност 45096лева. В сайта са се регистрирали 3128 потребители, а 2182 са активни към момента! Те са от всички краища на страната ни. Проектът е национален и е финансово подкрепен от фирми и физически лица,  които ни повярваха . Сайтът беше създаден с финансовата подкрепа на Община Шумен, чрез конкурс на Фонд Култура.

За допълнително стимулиране на интереса към четенето сред учениците обявяваме ежегодно състезания по четене. Наградният фонд за тези състезания се осигурява от СНЦ "ИНЪР УИЙЛ Д248 БЪЛГАРИЯ". В началото на учебната 2023/2024 година е публикуван график на състезанията, които са :

-ежемесечни, с награди ваучер от книжарници Хеликон, на стойност 20лв.

-с парични награди - 50лв. за победителите от всяка възрастова група:

  1. Коледно състезание - от 01.11.2023г. до 26.12.2023г.
  2. Великденско състезание - от 15.01.2024г.до 05.05.2024г
  3. Годишен маратон по четене - от 01.11.2023г. до 01.06.2024г.

 Резултатите се обявяват на сайта и в социалните профили на „Чети, дари“.

През месец април приключи едно ИЗВЪНРЕДНО състезание посветено на Световния ден на книгата и авторското право- конкурс за рисунка на тема “МОЯТ ЛЮБИМ ГЕРОЙ ОТ КНИГА”. В него участваха 51 ученици. Победителите ще получат ваучери на стойност 30лв. за книжарници "Хеликон" и фен значка на „Чети, дари“  на 20.05.2024г. , в 18ч., на специално събитие, пред Театър ”Васил Друмев” в гр. Шумен. На 31.05.2024г. от 18ч., в Младежки дом гр.Шумен, ще бъде открита изложба с част от рисунките, които журито избра.  

Добрите дела се множат с всяка изминала година! До днес те са 54 изпълнени каузи на обща стойност 45 096лева!

На сайта са представени още три активни каузи, които предстои да бъдат реализирани:

Присъедини се отново в мисия „Прегърни ме“, или в ателието на надеждата! Финансова подкрепа за Ателие „Прегърни ме“,  за да се  помогне на изоставените деца да не се чувстват изгубени и да  разберат, че може да нямат нищо, но могат да бъдат всичко.

Да прегърнем различните деца. Кампания за изработване на подаръци за деца със специални нужди от град Стара Загора, които ще получат за Международния ден на детето 1-ви юни.

Стани дарител на фондация „Очи на четири лапи“! Финансова подкрепа за фондация „Очи на четири лапи“, за да стане възможно нуждаещ се човек с увреждане да получи обучено куче.

Това е накратко равносметката за тези осем години. Развитието на сайта "Чети, дари" е наша мисия! Екипът ни е силно мотивиран да продължава своята работа и да намира финансови средства за каузите! Огромно БЛАГОДАРЯ на всички фирми и физически лица , които дариха финансови средства за каузите ни! БЛАГОДАРИМ на партньорите ни, които повярваха и подкрепиха проекта ни!

Обратната връзка е много важна за нас и от сърце благодарим на всички, които се свързаха с нас и ни поощриха, даваха ни препоръки за нови заглавия на книги и благодариха за възможността, която даваме на българските деца и младежи да участват ва проекта "Чети, дари" /"Дарявай, докато четеш".

Днес , 11 май, е много специален ден! Денят на светите братя Кирил и Методий, денят, който е и професионален празник на библиотекарите!  Това е и денят на град Шумен, в който стартирахме този проект и това стана възможно с финансовата подкрепа на Община Шумен!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

11.05.2024г.

  • 45710 кредита разпределени за благотворителност
  • 2189 регистрирани ученици
  • 5397 прочетени книги
  • 54 успешно приключили кампании